Цвят и светлина

Цвят и светлина
  • Когато избирате цветови нюанси за открити пространства, трябва да имате предвид, че на слънчева светлина те изглеждат по-светли. Затова избирайте по-тъмни нюанси.
  • Когато избирате цветови нюанси за закрити пространства, трябва да имате предвид, че сенките и липсата на светлина понякога ги карат да изглеждат по-тъмни. Затова избирайте по-светли нюанси.

 

Съвет:

Някои по-тъмни нюанси може да изискват повече слоеве, за да се постигне пълно покритие. В такива случаи, за да се избегнат допълнителни слоеве, а и за да се намалят разходите, препоръчваме да използвате като първи слой по-светъл нюанс от същото семейство цветове (същия тон), произведен от по-непрозрачна основа, или – като алтернатива – средно сив нюанс като PCM1943 от палитрата Premium Color Moods. Сивият грунд винаги е за предпочитане, ако повърхността все още не е грундирана.

Гланцовите бои отразяват значителна част от светлината, разкривайки всякакви несъвършенства на повърхността, но затова пък не абсорбират изпарения и могат лесно да се почистват.

Сатенените и полуматовите бои съчетават качествата на гланцовите и матовите бои без техните крайности, създавайки усещане за лукс. Те могат лесно да се почистват и затова представляват идеалното решение за детски стаи или стаи, които се използват най-активно.

Матовите бои отразяват светлината само до известна степен и са в състояние да „прикрият“ несъвършенствата на повърхностите.

Цветът на две повърхности може да изглежда еднакъв, ако се наблюдава при специфични обстоятелства, и в същото време може да изглежда различен, ако тези обстоятелства се променят. Това явление се нарича метамеризъм и може да се дължи на следните причини:

– Различната текстура на повърхностите, която влияе върху количеството на отразената светлина от 2-те повърхности, възприемана от наблюдателя.

– Различното осветление.

– Чрез комбинация от фактори, които водят до проявата на явлението, независимо дали повърхността е на голямо, или на кратко разстояние.

Меню